Menu

Slide 1

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Slide 2

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Slide 3

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Slide 4

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Een op de drie bedrijfsverkopen is niet voorzien

woensdag 22 februari 2017

Van de bedrijfsverkopen in Nederland is ruim 30% onverwacht. Veel mkb-bedrijven worden in de praktijk op stel en sprong verkocht en dat drukt uiteindelijk de verkoopprijs.

Dat blijkt uit periodiek onderzoek van overnameplatform Brookz dat dinsdag is gepubliceerd. Het onderzoek vond plaats onder 192 fusiebemiddelaars die samen meer dan 90% van de (mkb)overnamemarkt vertegenwoordigen.

Conflict of ziekte

Een van de meest voorkomende reden voor de onvoorziene verkoop van de onderneming is een onaangekondigd bod op de aandelen (32%). Maar vaak liggen er ook negatieve oorzaken aan de verkoop ten grondslag, zoals een conflict tussen de aandeelhouders (21%), ziekte of overlijden van de ondernemer (17%) of acute liquiditeitsproblemen (11%).

Bij een geplande bedrijfsverkoop is het motief vaak de wens om te cashen (24%), de gedachte om te stoppen met werken (21%), het ontbreken van een geschikte opvolger (20%) en de behoefte aan een nieuwe uitdaging (14%). Het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst kan ongemakkelijke situaties voorkomen, stellen de adviseurs.

Dalende trend

Onverwachte bedrijfsverkopen leveren doorgaans minder geld op dan geplande verkopen, stelt overnameplatform Brookz. De ondernemer besluit namelijk vaak exclusief met één partij te gaan onderhandelen, terwijl er mogelijk meer kopers in de markt zijn die een hogere prijs willen betalen voor de aandelen.

Het aantal bedrijfsverkopen in Nederland vertoont overigens een dalende trend. In de tweede jaarhelft werden er 5% minder bedrijven verkocht dan in de eerste zes maanden van 2016. Absolute aantallen zijn door Brookz niet bekendgemaakt.

Een ruime meerderheid van de fusiebemiddelaars verwacht dat het aantal transacties in 2017 stabiel zal blijven. Een op de drie adviseurs voorziet een stijging van het aantal bedrijfsverkopen.

 

Nieuwsoverzicht

BC Finance B.V.

Residence Newport
Labradorstroom 87
1271 DE Huizen

+31 (0)35 - 62 48 959
+31 (0)6- 53 477 439
info@bcfinance.nl

KvK: 74387375
Btw: NL859876238

Fusies en Overnames

BC Finance is een adviesorganisatie die zich richt op de begeleiding bij fusies en overnames. Wij begeleiden u bij de verkoop, aankoop of waardering van uw onderneming. BC Finance bemiddelt met name in het midden segment van MKB bedrijven.

Lees verder