Menu

Slide 1

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Slide 2

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Slide 3

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

Slide 4

Welkom bij BC Finance

Adviseur bij verkoop en aankoop

Lees meer

42 fusies en overnames in de flexbranche

dinsdag 4 juni 2019

42 fusies en overnames: de markt voor overnames in de flexbranche is hot. Dit blijft zo, zeggen prof. Ard-Pieter de Man (VU) en Han Mesters (ABN AMRO).

Hoogleraar Ard-Pieter de Man van de Vrije Universiteit denkt dat het wel eens de middelgrote uitzendbureaus en payrollbedrijven kunnen zijn die op termijn worden opgeslokt of het loodje moeten leggen. “De kleine in bepaalde vakgebieden gespecialiseerde bedrijven zullen overleven of worden ingelijfd. Zeker als ze zich hebben gefocust op nieuwe technieken als big data en artificial intelligence en dus kennis op maat kunnen leveren die elders schaars is. Aan de andere kant hebben de grote spelers hun activiteiten over verschillende segmenten en klanten verspreid, zijn ingespeeld op seizoensinvloeden, hebben veel data kunnen opbouwen.”

Specialisme is voor bedrijven die niet tot de grote vijf behoren absolute must. Voor buitenlandse investeerders blijft de sterke Nederlandse flexmarkt een gewilde vijver. Zo heeft het Japanse Outsourcing Inc. Vorig jaar in OTTO Workface geparticipeerd, nadat eerder al USG People werd overgenomen door het eveneens Japanse Recruit.

Buitenlandse belangstelling

De buitenlandse belangstelling geldt met name voor Nederlandse startups in de flexbranche die eigen talent opleiden en daarvoor bereid zijn flink te investeren. “Vroeger richtten uitzenders zich vooral op generieke taken, denk aan secretaresses”, zegt hoogleraar De Man. “Nu zie je dat er veel meer naar de specifieke klant wordt gekeken. Naar specifieke taken, daar waar talent schaars is. Er is sprake van grote branchekennis, bijvoorbeeld van de techno-sector. Bovendien springen uitzenders slim in op de markt. Veel organisaties en bedrijven kunnen en willen een dataspecialist niet fulltime in dienst nemen, omdat er te weinig werk voor zo iemand is. Door zo’n schaarse expert bij twee of drie bedrijven onder te brengen, wordt er voldaan aan de vraag vanuit de markt.”

Dat uitzenders steeds meer specialisaties opbouwen en daarop hun M&A-strategie afstemmen, blijkt ook uit een groot aantal van de recente deals. Zo nam ManpowerGroup PEAK-iT en ISense over, Future Groep lijfde Social Impact Finance en De Langhenkel Groep in en kocht Redmore Group ITDS Business Consultants.

Ongedifferentieerde bulk

“Kijk naar de overname door Randstad van overheidsdienstverlener BMC”, zegt Ard-Pieter de Man. “Er is minder geld te verdienen in ongedifferentieerde bulk en meer in gespecialiseerde dienstverlening. Door die gespecialiseerde concurrenten over te nemen, sla je dus twee vliegen in één klap. Je haalt kennis en dus uiteindelijk klanten in huis én je schudt zo’n concurrent van je af. Mede gezien de hoogspanning op de arbeidsmarkt zal die consolidatieslag waarschijnlijk nog wel even voortduren. Het gaat nu om meer toegevoegde waarde op verschillende niveaus, om betrokken zijn bij personeelsplanning.”

Door die war for talent is er ook veel belangstelling om te verkopen. Kleinere bedrijven realiseren zich dat ze voor groei en die voortdurend noodzakelijke professionalisering moeten investeren. Doen of willen ze dat niet, dan is verkoop die andere optie. Dat geldt bijvoorbeeld voor eigenaren van payrollbedrijven die door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) aan strengere eisen moeten voldoen. Bedoeling van de deze week door de Eerste Kamer gekomen wet is flexwerk duurder te maken en zo het aanbieden van vaste contracten te stimuleren. Maar de gevolgen van die WAB voor de branche zullen in de praktijk waarschijnlijk meevallen, verwacht Sector Banker Han Mesters van ABN AMRO. Ook door de schaarste op de arbeidsmarkt.

“Je ziet de trend dat werkgevers door die schaarste vaker kiezen voor ‘vast’ dan voor flex”, aldus Mesters. “Met het achterliggende idee ‘dan heb ik haar of hem maar vast binnen.’ Dat zal niet veranderen als het straks economisch minder gaat. Al heb ik het dan niet over een extreem zware terugval zoals we einde 2008 zagen.”     

Nieuwsbron: zie www.mena.nl

http://www.mena.nl

Nieuwsoverzicht

BC Finance B.V.

Residence Newport
Labradorstroom 87
1271 DE Huizen

+31 (0)35 - 62 48 959
+31 (0)6- 53 477 439
info@bcfinance.nl

KvK: 74387375
Btw: NL859876238

Fusies en Overnames

BC Finance is een adviesorganisatie die zich richt op de begeleiding bij fusies en overnames. Wij begeleiden u bij de verkoop, aankoop of waardering van uw onderneming. BC Finance bemiddelt met name in het midden segment van MKB bedrijven.

Lees verder